Спрятать колонку

Сибирь

Ny menneskeart dukker op i Sibirien


Tæt på denne smukke dal i det sydlige Sibirien har forskere fra Max Planck Instituttet funder spor af en hidtil ukendt menneskeart.
Foto: MAX PLANCK INSTITUT / HO

Forskere har i Sibirien opdaget resterne af et fortidsmenneske, der kan have levet side om side med de første moderne mennesker i det østlige Rusland.

Af Jens Ejsing
Torsdag den 25. marts 2010, 10:31

Forskere har endnu en gang været nødt til at tage den store bog om livet ned fra historiens reol for at redigere i kapitlet om menneskets udvikling.

I en artikel i det nye nummer af det videnskabelige tidsskrift Nature præsenterer forskere fra bl.a. Tyskland et fund af en fingerknogle fra en hule i Sibirien, som angiveligt er 30.000 - 48.000 år gammel og stammer fra en hidtil ukendt menneskeart.

Fundet er opsigtvækkende, fordi det hænger endnu en menneskeart op på menneskets yderste gren i livets træ.

I forvejen hænger det moderne menneske, Homo sapiens, og neandertaleren tilbage på træet som de eneste repræsentanter for den såkaldte Homo-slægt sammen det lille, dværgagtige fortidsmenneske Homo floresiensis, også kaldet Hobbitten, der levede i Indonesien for måske blot omkring 15.000 år siden og blev opdaget i 2003.

Det nye fund bliver ikke mindre opsigtvækkende af, at det kan betyde, at tre Homo-arter kan have levet samtidig i det østlige Rusland, akkurat som moderne mennesker og neandertalere levede side om siden i Europa indtil for omkring 30.000 år siden, da neandertalerne forsvandt for altid.

Forskerne har identificeret den nye og endnu unavngivne art, der indtil videre blot bliver omtalt som X-Woman, ved hjælp mitokondrisk DNA fra knoglen. Dermed er det første gang, at en ny art fra menneskets fortid bliver identificeret ved hjælp af en genetiske oplysninger.

>> Читать далее
RSS-материал

Наверх